måndag, mars 19, 2007

Socialdemokratiska partiledare och Grundlagsberedningen

SAP har alltså valt en ny partiledare och - får man förmoda - statsministerkandidat. SVT firar detta genom att låta Göran Persson ge sin bild av sitt eget ledarskap. Mona Sahlin har fortfarande inte pressentarat några visioner som överraskar eller är det minsta kontroversiella bland politiker eller journalister.

Även Grundlagsberedningen tar Göran Persson i försvar genom att hävda att hans ledarskap inte varit det minsta presidentlikt, ett ord som för Grundlagsberedningen uppenbarligen står för allt de uppfattar som dåligt ledarskap. Personligen tycker jag att Fredrik Reinfeldt agerade presidentlikt - i meningen statsmannamässigt - när han tillsatte sin företrädare Carl Bildt som utrikesminister. När det gäller Göran Perssons ledarskap säger det en hel del att det inte gav utrymme för en enda ny person att profilera sig tillräckligt mycket för att kunna bilda en plattform för att kandidera till att efterträda honom. Säga vad man vill om Mona Sahlin, men det går inte att neka till att hon var en kandidat att räkna med redan när Persson blev vald.

--------------------------------------

Insatta socialdemokratiska kommentarer till Sahlins tal och hittillsvarande politik finns på Jonas Morians blogg, särskilt läsvärd är Katrine Kielos analys av Sahlins identitetspolitiska vändning, som hon beskriver som "flummig symbolpolitik".

Inga kommentarer: