söndag, mars 11, 2007

Tractatus

Egentligen tycker jag nog att den ideala doktorsavhandlingen borde se ut som Wittgensteins Tractatus: korta koncisa satser som logiskt följer på varandra för att bilda en oantastlig helhet, inga upprepningar, inga redogörelser för bakgrunden eller för tidigare forskning, inget akademiskt taktiserande, bara ren logik och naturligtvis ett oantastligt och helt igenom nytt bidrag till tankens utveckling. Nej det är inte så jag skriver.

Tractatus finns naturligtvis tillgänglig på Internet. Den som känner för läsa någonting lättare om Wittgenstein och hans akademiska gräl med Popper rekommenderas varmt att läsa Wittgenstein's Poker. Dessutom finns det en hel del i Filosofernas krig när det gäller Tractatus tillkomsthistoria. Den är inte bara bra, han skrev den dessutom under brinnande krig i stridszonen samtidigt som han tydligen lyckades göra sig tämligen bemärkt i kejserliga österrikiska armén under första världskrigen. Senare sammanställde han sina anteckningar i ett brittiskt krigsfångläger där han även korresponderade med Bertram Russel som såg till att han fick lägga fram texten som avhandling vid Oxford efter krigsslutet. Russel satt för övrigt också i brittisk fångenskap vid den här tiden, för vapenvägran

1 kommentar:

Dag Elfström sa...

Du har blivit utmanad, se min blogg! Jag vet att det kanske inte riktigt är sådant som brukar figurera på din blogg - men det kanske kan vara en regel som bekräftar undantaget?