onsdag, mars 21, 2007

007 och 300

Var i dagarna och såg Casino Royal på bio, en klart rekommenderad film, betydligt mera i Ian Flemmings stil än de flesta andra Bondfilmer. Lite i stil med Batman Begins fokuserar den på hur en hjälte skapas.

En annan film jag tänker se är Millers Thermopyleaction 300, som jag har förstått skall vara till brädden fylld av estetiserat våld. Det skall bli spännande att se hur mötet mellan modern serietidningsestetik och likaledes lakonisk antik historieskildring ter sig. Hoppingivande nog innehåller redan trailern åtminstone ett klassiskt Herodotoscitat: ”Då få vi strida i skuggan!”

Jag har hört att den senare filmen inte uppfattas som särdeles politiskt korrekt i sin skildring av perserna (som onekligen inte ser särskilt realistiska ut i trailern). Jag tänker dock inte ens försöka försvara den ur det perspektivet, jag har inte för vana att betrakta min kultursmak som ett politiskt ställningstagande (som redan torde ha framgått är det mesta av den i stort sett helt oförsvarlig ur det perspektivet), men om någon har jämförbara, eller bättre, filmer om Muhammed – eller ännu hellre om Cyros eller Xerxes – att rekommendera så tas detta emot med tacksamhet.

Inga kommentarer: