torsdag, augusti 13, 2009

Är det i Reagans och Clintons efterföljd som Obama är oförmögen att agera?


Även i svenska medier börjar man nu fråga sig om Obama pratar mer än han uträttar. Artikeln får mig dock att tänka på en analys i betydligt längre perspektiv, nämligen den amerikanske statsvetaren Stephen Skowroneks The Politics Presidents Make som jag läste för ett par år sedan. Skowronek tar sig an inte bara den sittande presidenten utan samtliga presidenter från Washington till Clinton.

Det som får mig att tänka på den analysen är framförallt hans analys av Reagan och Clinton. Han drar slutsatsen att de senaste femtio årens presidenter i stor utsträckning har saknat förmågan/möjligheten att förändra statsapparatens organisation I synnerhet Reagan och Clinton har skapat en helt ny presidentstil där det talas betydligt mer om förändring än under tidigare presidenter, men där mycket lite händer.

Det skulle vara intressant att höra vad Skowronek anser om de senaste båda presidenterna Det är möjligt att Obama har gått ännu längre än Reagan och Clinton i imagebaserat ledarskap. Frågan är dock hur man ska tolka den George Bush som i europeiska media framstår som den tomaste tunnan av dem alla - men som samtidigt anklagas för ett minst sagt omfattande förstörelseverk.

När precis hade läst Skowronek skrev jag en mer utförlig jämförelse mellan den boken och svenska förhållanden. Den texten återfinns här. Än mer läsvärd är naturligtvis själva boken, som fortfarande finns i handeln, om än inte i uppdaterad utgåva.

1 kommentar:

berger sa...

Journalister i Europa er alla utløpare från kåren av amerikanska yrkesbrøder, og har derfør inte førstått vad Bush 43 trots allt lyckades med, i huvudsak att stoppa nya terrorattacker mot 'the homeland'..I øvrigt bør du lesa Victor D Hansons artiklar om Obamas førsta månader i Vita Huset...og hepnas av det massiva hyckleri man sett fram til børjan av juli, der ingen av BOs 'vita fleckar' blivit exponerad derfør att press och tv inte førstått att han er blott en charlatan! Obama er i ferd med att førstøra landets ekonomi med sitt ENORMA budgetunderskott på en-1 BILJON dollars under åtta månader - pengar som i princip skall tillbakabetalas någon gång i framtiden...
Obama har visserligen titel och embete som President, men så småningom kommer demokrater att førstå hur han - och dom - skapat
en massarbetsløshet man intesett sedan 1931-39! Då får han ofras, men nya demokrater kommer inte till makten i 2010 utan att l'ancien regime'=Pelosi, Reid och Hoyer kastas..
Stackars USA!!