fredag, mars 27, 2009

Nu när jag hinner läsa tidningen


Den uppmärksamme läsaren lägger säkert märke till att det har varit mycket referenser till Svenska Dagbladet på sistone Det beror helt enkelt på att jag inte läser så mycket andra tidningar längre. Jag har alltid prenumererat på Svenska Dagbladet, och nästan alltid bara på den.

Fram till och med januari satt jag emellertid med Regeringskansliets mediabevakning på jobbet. Det innebär att man rent automatiskt kommer att titta på en mängd olika nyhetskällor (åtminstone i gammalmedia) även om artikeln man börjar med, till skillnad från dem som man kanske går tillbaka till på sin lediga tid, alltid är de som berör ens egna arbetsområden. Som en typisk bieffekt får man naturligtvis för sig att ens eget område röner enorm uppmärksamhet och att ens kollegors åtgärder och uttalanden får omedelbara konsekvenser och skapar ett intresse som dessutom kommer att ha dött inom några dagar. Jag är ganska övertygad om att detta tunnelseende skadar svensk politik eftersom det ger en minst sagt skev bild av den egna platsen i samhällsdebatten, för att inte tala om den politiska kontrollen över samhällsdebatten (eftersom pressen lätt framstår som väldigt reaktiv).

Jag får helt enkelt hoppas att fler av pressbevakningens användare läser fler artiklar än de som hänvisas till. Själv har jag sedan februari tagit del av relativt lite nyheter. Nu tänker jag dock bygga upp nyhetsintaget igen och letar således efter kanaler som kan ge mer korrekt, och gärna långsiktigt relevant information.

Inga kommentarer: