torsdag, juni 08, 2006

Piratpartiet

Piratpartiet har onekligen en rätt viktig poäng i att det är oerhört allvarligt när oskyldiga människor som inte ens är misstänkta för brott övervakas av staten. Det är verkligen inte alls acceptabelt. Tvärtom innebär den här sortens är-man-oskyldig-har-man-iget-att-dölja-argument ett allvarligt avsteg ifrån rättssäkerhetens grundprinciper. I en rättssäker stat utsätter man bara skyldiga för straff och övervakar bara misstänkta. Visar det sig att de är oskyldiga informerar man dem dessutom.

Detta innebär å andra sidan inte att man har rätt att kopiera andras upphovsrättsskyddade produktioner. Frågan är snarare hur allvarlig denna missgärning är och hur omfattande motåtgärder den berättigar. Är det till exempel värre än att beslagta servrar med icke misstänkta personers data på obestämd tid?

Det skall bli oerhört intressant att se om ett piratparti fungerar. När jag såg partiledaren på TV verkade han anse att den här frågan är av enorm historisk betydelse. Hur stor betydelse ”ungdomar” tillmäter det här har jag verkligen ingen aning om!

Inga kommentarer: