måndag, juli 06, 2009

Skolkatalog?

Nu har nyhetsfloden således stillnat och det är dags för den årliga nyhetstorkan. Journalisterna har ledigt och således händer ingenting i världen. På Gotland råder stiltje åtmintone fram tills medeltidsveckan.

Personligen tenderar jag att bli misstänksam emot grupper där människor säger att "alla var där". Almedalen tycks vara ett sådant sammanhang. En allt högre andel av Sveriges inflytelserika personer tycks vara där. Politikerbloggen ser ut som skolkatalogen från högstadiet. De har till och med en lista på de snyggaste killarna och tjejerna. Det här är alltså de människor som styr oss?

Det är svårt att hitta en tydligare illustration av varför vi har en sådan konsensuskultur i det politiska livet.

I morgonens Svd fastnade jag för övrigt för Merit Wagers kollumn, där vi får ett bra exempel på varför det är en dålig idé att ha en arbetsmarknad där man väljer bort såväl unga som gamla, tillsammans med merparten av dem som har konakter i länder som utvecklas till nya marknader (dvs. invandrare). Homogenitet underlättar vägen mot konsensus, men det är knappast bra för utvecklingen på lång sikt.

1 kommentar:

evelina sa...

Viktiga poänger i ditt sista stycke. Jag undrar om och hoppas att vi får se dagen när man upphör letandet efter folk som ska passa in i den svenska organisationskulturen och istället söker förändra organisationskulturen till att bli öppen för många influenser...