måndag, februari 06, 2006

Jyllandsposten

En bekant till mig konstaterade nyligen att det är intressant att det i dagarna är vi svenskar som ärutsatta för fördomar och sammanblandningar. I vanliga fall är det vi som utan urskiljning talar om "mellanöstern" och "muslimer". Nu verkar det istället vara vi som utsätts för protesterna mot Jyllandspostens och "danskarnas" dumheter, kanske därför att alla inte bryr sig om att hålla isär små skandinaviska länder.

Mer allvarligt är kanske hur få som bryr sig om att upprätthälla skillnaden mellan att stödja en företeelse och att inte vilja förbjuda dem. Detta gäller både västeuropeiska tidningar som ägnar sig åt att återpublicera Jyllandspostens visuella förolämpningar och alla de protestgrupper som omedelbart kräver att regeringen skall inskrida. Vad hände med den journalistiska självregleringen? Det här elendet borde givetvis aldrig ha kommit i tryck. Ändå är det statens skyldighet att försvara tryckfriheten även när det som publiceras är förkastligt.

Minst lika intressant är kanske den globala spridning som bilder får idag. Inte ens en så provinciell publikation som Jyllandsposten undkommer att granskas av saudiska opinionsbildare. Å andra sidan är det kanske också relevant att det handlar om bilder. En illasinnad bild som dessa kan förstås över språkgränserna. Ursäkter och förklaringar har väsentligt svårare att nå fram.

Inga kommentarer: