måndag, januari 07, 2008

Bok- och bloggtips

Dagens boktips är Peter Santesson-Wilsson statsvetenskapliga avhandling Studier i symbolpolitik från 2003 där han bland annat beskriver hur svenska bredbandssatsningar på 1990-talet kan förklaras i termer av just symbolhandlingar. Jag tror själv att detta är tämligen typiskt svensk (men inte bara svensk) teknikpolitik och att det skulle kunna vara intressant att lägga en nationell aspekt till det hela: det handlar mer om att tillfredställa en nationell självbild om att vara "först ute" och "i framkant" än om att lösa faktiska tekniska problem. Den som känner sig oövertygad om detta rekommenderas att läsa antingen Santesson-Wilsons avhandling, eller varför inte 1990-talets IT-utredning direkt. Den framstår numera som tämligen roande, vilket dock i och för sig innebär att man hade rätt i sina förutsägelser om en hastig och omfattande utveckling.

Jag kan också passa på att rekommendera Santesson-Wilsons blogg, där han bland annat landserar begreppet "lipsillssamhället", men samtidigt också väcker hopp genom att visa på att frekvensen de för detta signifikativa uttrycken "kränkt", "känns" och "upplever" tycks vara på väg att minska i den allmänna debatten. Jag tror definitivt att han har rätt i att vi har ett problem med en debatt där det talas mer om hur saker känns än om hur det är. Däremot är min första reaktion att börja fundera på vilket fluffigt ord det är som man nu börjat använda istället för "känns" och "upplever".

--------------------------------

Noterar även att Dexion skriver läsvärda saker om grundlagen. Samma källa pekar också på den oroväckande internationella trender när det gäller yttrandefriheten (med hänvisning vidare till Gudmundsson och HAX).

Samtidigt fortsätter svensk media med sin felbevakning av amerikanska presidentvalet. Jag läste i Metro för några dagar sedan om att Obama utmanar "den amerikanska politikens fixsstjärna". Det var naturligtvis Clinton man talar om, ungefär som om man till sist lyckats förtränga vem som faktiskt sitter i Vita Huset.

Inga kommentarer: