måndag, maj 08, 2006

Kulturnyheterna tycker till om Commander in Chief

Kulturnyheterna tycker till om de amerikanska TV-serierna Commander in Chief och West Wing (för okunniga svenskars bästa omdöpt till Vita Huset). De har just uppmärksammat att TV-serier ibland påverkar verkligheten. Tänka sig.

Nu verkar ju inte Commander in Chief påverka verkligheten särskilt mycket. I "verkligheten" har visserligen en stor mängd amerikanska och europeiska kommentatorer hoppats att den skall inspirera till stöd för kvinliga presidentkandidater med åsikter som går bättre hem på Södermalm än i Mellanvästern. Det har rent av spekulerats i att personer nära en känd kvinlig New Yorksenator i själva verket står bakom serien. Om verkligheten skulle kunna prestera några kvinliga akademiker som kandidater till den amerikanska presidentposten är det emellertid inte särskilt troligt att det blir någon oberoende person till vänster om Demokraterna.

Mer trolig är kanske en viss statsvetare och utrikesminster. Kampanjen Dr. Rice for President tycks å andra sidan inte heller särskilt framgångsrik. En kandidat som är disputerad, ogift, mot abortförbud, krigsförespråkare, svart och kvinna är kanske inte särskilt sannolik, inte ens i jämförelse med en krigsförespråkande före detta presidentfru.

Inga kommentarer: